Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Terug naar het overzicht

Een andere kijk op het Berkellandse landschap: Gesprekken met nieuwkomers

Ook dit jaar brengen we in Berkelland een Ode aan ons landschap. Omdat we met elkaar wonen en werken in een prachtige omgeving en daar best trots op zijn! Berkelland is mooi: vanaf het water, vanuit de lucht en op de grond. Hoe kijken inwoners die oorspronkelijk niet uit Berkelland of Nederland komen naar het Berkellandse landschap? Jan Cees Rutgers uit Ruurlo en Magnus Ezeilo uit Borculo delen hun kijk op het landschap met elkaar.

We ontmoeten elkaar bij de Lebbenbrugge in Borculo. Een prachtige plek waar verschillende landschapselementen samenkomen. Jan Cees en Magnus zijn samen op de fiets gekomen. Dat beide heren een liefde voor het landschap delen blijkt al gauw. Jan Cees weet Magnus van alles te vertellen over de natuur en de locatie waar we ons bevinden. De verschillende appelrassen in de boomgaard, het riet, de brug over de Slinge (want hier stroomt niet de Berkel).

Nieuwkomer in Berkelland

Magnus komt uit Nigeria. Sinds een jaar en 7 maanden woont hij in Borculo. Hij omschrijft Borculo als een rustig dorp. Heel anders dan de drukke stad waar hij in Nigeria woonde. Hij wandelt en fietst graag, en doet dat dan ook veel. “Ik geniet van de natuur, ik ben altijd buiten. Ik vind het leuk in Borculo.” Magnus wandelt ook veel samen met zijn buurman. “Ik ken bijna alle plekjes” vertelt hij. Ook wandelt hij zo’n 3x per week van Borculo naar Ruurlo, en terug.

Terug naar de Achterhoek

Jan Cees en zijn vrouw zijn 3 jaar geleden terug verhuisd naar de Achterhoek. “We hebben lange tijd in Zwolle gewoond, in de stad. Mijn vrouw komt oorspronkelijk uit de Achterhoek. Toen ik 3 jaar geleden met pensioen ging, hebben we besloten terug te gaan. Ik vind het hier prettig wonen, de mentaliteit van de mensen hier bevalt me wel.”

Magnus en Jan Cees kennen elkaar via het Maatjesproject voor nieuwkomers. “Wij werden aan elkaar gekoppeld en hebben vrijwel vanaf de eerste ontmoeting goed contact.” Via het Maatjesproject ben je voor de periode van 1 jaar elkaars maatje. Dat jaar is inmiddels allang voorbij, maar Jan Cees en Magnus hebben nog steeds contact.
Ze zien elkaar nog elke week. Waaronder elke maandag bij het Taalcafé in de bibliotheek in Ruurlo. Maar de heren komen ook bij elkaar thuis over de vloer. Jan Cees en zijn vrouw zijn inmiddels goede vrienden van Magnus geworden. “Ze hebben mij veel geholpen” vertelt Magnus.

Ruimte en rust

Het landschap in Berkelland is heel anders dan in Nigeria. In Nigeria woonde Magnus in de stad. “Het klimaat hier is veel beter voor mij, gezonder. Er is veel natuur. Veel bomen en groen, maar ook veel boerderijen. Er is hier meer ruimte en rust.” Maar dat heeft ook een keerzijde: er zijn ook minder mensen, waardoor het voor Magnus moeilijk is om nieuwe mensen te leren kennen. Hij voelt zich vaak eenzaam.

Dit is een duo-interview uit de reeks ‘Ode aan Berkelland’. U kunt alle verhalen teruglezen op www.gemeenteberkelland.nl/odeberkelland.